miercuri, 6 august 2014

Roller de Debreţin

Au fost obţinuţi la începutul secolului XX prin încrucişarea rotitorilor de Smirna şi centrali asiatici în oraşul Debreţin.
Caractere de rasă
Sunt porumbei de talie mijlocie. Capul este mic, turtit lateral, nemoţat, cu fruntea trasă. Ciocul este lung, drept, îndreptat în jos formând cu fruntea un unghi de 180°.Umflăturile de la baza ciocului sunt puţin pronunţate, cordiforme şi alb udrate. Ciocul la toate variantele de culoare este alb. Ochii sunt albi, cu pupilă mică, genele sunt duble, mari şi de culoare deschisă. Gâtul este de lungime mijlocie, cu bărbia scobită, subţire în partea superioară şi se îngroaşă spre piept. Spinarea este oblică spre coadă, largă la umeri, se îngustează la târtiţă. Liniea spinării este concavă. Aripile sunt lungi şi trenate. Coada este lungă, lată, formată din 14-18 rectrice, de multe ori cu pene bifurcate, are o poziţie ridicată, formând un unghi de 45° cu pământul. Burta este scurtă, blică spre coadă, cu penaj bogat. Picioarele sunt de lungime mijlocie, cu încălţătură mică. Penajul este bogat şi lins. Se cunosc varietăţi unicolore, dungate, pestriţe, mucede, pătate, sfârcolate şi bronzate.
Text, Cresterea porumbeilor, editia a II-a, 1970




alte denumiri: rotolatore di debrecen, debreciner roller, rouleur de debrecen, debrecin roller, roller de debrecen, debreceni pergő galamb
 sursa pozelor Link 1, Link 2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu